Sorry, Internet Explorer is not supported

2022 m. gegužės 11 d.

Kaip pasirinkti tinkamiausią mokėjimų surinkimo partnerį?

Daugybė šiuolaikinių verslų naudojasi internetine prekyba ir savo tinklalapiuose renka įmokas už prekes, paslaugas, rezervacijas ar įvairius abonementus. Mokėjimų surinkimo būdų gausa ir sprendimų tiekėjų skaičius gali tapti galvosūkiu – kaip išsirinkti tinkamiausią mokėjimų surinkimo partnerį? 
Šiame straipsnyje apžvelgsime pagrindinius aspektus, į kuriuos verta atkreipti dėmesį, kad mokėjimų surinkimas nepabrangtų ir būtų greitas bei patikimas.

Mokėjimo būdų įvairovė

Pirmoji dilema, su kuria susiduria elektroninių parduotuvių ir kitų verslų savininkai, yra atsiskaitymo būdo pasirinkimas.

Šiuo metu galimi tokie pagrindiniai būdai:

-          mokėjimo inicijavimo paslauga (MIP);

-          Bank Link – mokėjimai per elektroninę bankininkystę;

-          mokėjimo kortelės (debetinės, kreditinės) e. parduotuvėje;

-          standartinis bankinis pavedimas;

-          „PayPal“, „GooglePay“, „ApplePay“ ir kitos platformos;

-          „Cash on delivery“, kai atsiskaitoma pristačius prekes kurjeriui, pašte, paštomate ir kitur (grynaisiais arba kortele).

Svarbu rinktis tokius įmokų surinkimo būdus, kuriuos dažniausiai naudoja tikslinė auditorija šalyje, kurioje parduodamos prekės ar paslaugos. Lietuvoje populiariausi atsiskaitymo būdai yra mokėjimų inicijavimo paslauga, Bank Link mokėjimai ir mokėjimo kortelės.

Mokėjimo inicijavimo paslauga, kuri klientui leidžia atsiskaityti nepalikus e. parduotuvės, yra bene greičiausias ir pigiausias iš šių būdų. Paspaudęs mokėjimo mygtuką, pirkėjas nukreipiamas į MIP tiekėjo langą, kur saugiai sumoka už pirkinį įvedęs savo bankininkystės prisijungimo duomenis. Tokiam mokėjimui atlikti pakanka vos kelių mygtuko paspaudimų, o įmoka pardavėjo sąskaitą pasiekia realiuoju laiku. Mokėjimo inicijavimo paslauga už Bank Link mokėjimus gali būti pigesnė net keletą kartų.

Atsiskaitymų integravimas

 Įmokų surinkimą svetainėje galima įdiegti naudojantis partnerio sukurtu įskiepiu arba kuriant jį patiems. Daugeliu atveju laiko ir lėšų sutaupo partnerių įskiepiai, kurie ne tik paruošti naudoti iškart, bet ir nuolat stebimi, užtikrinant nenutrūkstamą veikimą.

Mokėjimų surinkimo paslaugos kaina

 Atsiskaitymų kaina svarbi tiek veiklą pradedantiems, tiek jau ilgą laiką veikiantiems verslams. Lietuvos rinkoje mokėjimų surinkimo kainos gali skirtis keletą kartų. Pavyzdžiui, vienos įmokos surinkimo kaina svyruoja nuo 2 euro centų iki 2,5 proc. pirkinio vertės ar net daugiau. Gali būti taikomi ir paslėpti mokesčiai. Todėl prieš renkantis mokėjimų surinkimo partnerį būtina gauti detalų paslaugos kainos pasiūlymą ir įvertinti visas dedamąsias, įskaitant ir tai, kaip keisis kaina augant mokėjimų apimčiai.

Įmokų surinkimo greitis

Mokėjimų surinkimo būdų sparta taip pat skiriasi. Pavyzdžiui, kai mokėjimų inicijavimo paslauga leidžia lėšas į savo sąskaitą gauti iškart (jei palaikomi momentiniai mokėjimai), yra mokėjimų surinkimo būdų, kurių lėšų įskaitymo procesas gali užtrukti savaitę ir net ilgiau. Šiuos skirtumus svarbu įvertinti, nes dažnam verslui reikalingos apyvartinės lėšos, o greitas mokėjimų surinkimas gali užtikrinti veiklos tęstinumą.

Sutarties sąlygos

Klientui palankios sutarties sąlygos yra viena iš esminių gero atsiskaitymų partnerio charakteristikų. Renkantis mokėjimų surinkimo partnerį, verta išsiaiškinti, ar bendradarbiavimo sąlygose numatyta bauda už sutarties nutraukimą ir prieš kiek laiko privalu pranešti apie sutarties nutraukimą. Tai ypač svarbu pradedantiesiems prekeiviams, tik išbandantiems verslo modelį ir nežinantiems, kiek laiko naudosis mokėjimų surinkimo paslaugomis.

Sąskaitos atidarymas

Svarbu įvertinti, ar mokėjimų surinkimo paslaugos teikėjas leidžia turėti lėšų surinkimo sąskaitą Jūsų pasirinktoje finansų įstaigoje. Tai gali lemti, kokio dydžio mokesčiai ir kitos sąlygos yra taikomi.

Surenkamąją sąskaitą naudinga turėti tokioje finansų įstaigoje, kuri leidžia sąskaitą valdyti visiškai nuotoliniu būdu, užtikrina palankią kainodarą ir greitą pervedimų įvykdymą. Taip pat aktualus ir klientų aptarnavimas – kaip greitai atsakoma į užklausas, ar lengvai pasiekiamas asmeninis vadybininkas ir kt.

Jei surenkamoji sąskaita yra toje pačioje mokėjimų surinkimo partnerio finansų įstaigoje, priklausomai nuo įstaigos prekeiviai gauna papildomą patvirtinimą apie lėšų gavimą bei turi galimybę prireikus greitai ir patogiai grąžinti lėšas mokėtojui. Kitoje finansų įstaigoje atidaryta surenkamoji sąskaita gali turėti kitų privalumų – galima rinktis palankiausias sąlygas arba naudotis jau esama sąskaita, nekeičiant įpročių ir procesų.

Papildoma nauda

Mokėjimų surinkimo paslaugos teikėjai konkuruoja ne tik kainodara ar greičiu, bet ir papildoma nauda klientams. Derėtų įvertinti, ar potencialūs partneriai suteikia tokias funkcijas kaip paprastas lėšų grąžinimas pirkėjui ar pervedimo pakartojimas, kelių lygių parašai, operacijų importas ir kt. Gali būti, kad papildoma nauda bus ypač svarbi specifiniams verslams.

Kodėl rinktis „Conto QuickPay“?

Sukūrėme „Conto QuickPay“, kad mokėjimų surinkimas taptų dar patogesnis ir patikimesnis. Mūsų klientai gauna ypač lanksčias sąlygas: gali rinktis, ar atidaryti sąskaitą „Contomobile“ ar kitoje finansų įstaigoje. „Conto QuickPay“ sutarties nutraukimas yra nemokamas ir be įsipareigojimų.

„Conto QuickPay“ kainodara draugiška prekybininkams. Finansinės operacijos kaina – vos 3 ct, o 120 operacijų per mėnesį neapmokestinamos. Mėnesio mokestis – vos 4 Eur.

Be to, „Conto QuickPay“ suteikia visas išvardintas naudas bei palaiko momentinius mokėjimus, atsiskaitymo langą leidžia papuošti pardavėjo prekės ženklu ir peržiūrėti mokėjimo inicijavimo operacijų sąrašą savitarnoje.

Pasiruošę pradėti? Pasikalbėkime.